Bu Blogda Ara

Wikipedia

Arama sonuçları

24 Nisan 2013 Çarşamba

Halden Fengsel Hapishanesi

Norveç' teki Halden Faengsel Hapishanesi

Halden Fengsel  Hapishanesi  

2010 yılında Norveç' te kurulan hapishane sahip olduğu birçok lüks olanakla özgür insanları dahi kıskandıracak nitelikte.
Suç oranın çok en az olduğu ülke olan Norveç aynı zamanda mahkum olan suçluların tekrar suç işleme oranında da en az olduğu Avrupa ülkesidir.
Norveç yasalarına göre bir seri katil dahi olsanız alabileceğiniz maksimum ceza 21 yıldır. Bu hapishanede yaklaşık 250 mahkum bulunduğunu söylersek ülkede ne denli bir huzur ortamının bulunduğunu tahmin etmek zor olmazdı herhalde. 


Anders Behring Brievik, 76 kişinin ölümünden sorumlu
Aşırı sağcı terörist olarak tanımlanan Anders Behring Brievik 76 kişinin ölümünde sorumlu olarak Norveç mahkemeleri tarafından yargılandı. Anders Behring Brievik' in cezasını çekmek üzere gönderildiği bu hapishane dış basında (ülkemizde dahil) adete bir ödülmüş gibi görüldü.. Ancak Halden hapishanesi bir hapishane olmaktan ziyade bir rehabilitasyon merkezi şeklinde çalışmaktadır. İçerisinde barındırdığı birçok aktivite sayesinde mahkumları sosyal hayata tekrar ve daha sağlık olarak dönmelerine yardımcı olmaktadır.


Örnek bir oda


Mahkumların 20:30-07:30 saatleri arasından odalarında bulunmaları zorunluyken bu saatler dışında kendi isteklerine göre spor yapabilirler, bahçede dolaşabilirler, kendi yemeklerini yapabilirler, mevcut bazı işlerde çalışarak para dahi kazanabilirler. Hatta hapishanedeki bazı işlerde saatliği 9 $' dan  günde 8 saat çalışarak 20 günde 1440 $ kazanabilirler. Kazandıkları para ile de hapishane içerisindeki marketten alış veriş yapabiliyorlar.

Elbette bir hapishane ne kadar lüks olursa olsun bu suç işlemek için değil suçluları topluma kazandırmak için örnek alınacak bir durum olmalıdır. Nitekim Norveç bu işi çok iyi başardığını tüm Dünya' ya kanıtlamış durumdadır. Umarım bir gün ülkemizde temel eğitim düzeyini ve refahını bu seviyelere getirebilir de tek derdimiz lüks yapamadığımı hapishanelerimiz kalır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder